piątek, 20 listopada 2015

ZUPA RYBNA

ok 800g ryb morskich może być mieszanka różnych (filety)
2 marchewki
2 cebuleły
3 ząbki czosnku
1 listek laurowy
6 łyżek oliwy
kilka gałązek koperku i natki pietruszki
1 puszka pomidorów w zalewie
1,5 litra wywaru warzywnego lub z pod ryb
sól,pieprz


Marchewkę i cebulę obierz.Posiekaj jedną cebulę i cały czosnek.3 łyżki oliwy rozgrzej i zeszklij na niej cebulę z czosnkiem(odrobinę posiekanego czosnku zostaw),dorzuć pomidory i razem zagotuj,odstaw.Zagotuj wywar wrzuć do niego 1 przepołowioną cebulę,listek laurowy i gotuj 15 minut.W tym czasie pokrój marchewkę w plasterki.Z wywaru wyjmij cebulę i dodaj marchewkę i rybę w większych kawałkach,gotuj 15-20 minut do miękkości warzyw i ryby.Rybę wyjmij i podziel na mniejsze kawałki.Do zupy dodaj przygotowany wcześniej sos pomidorowy,dopraw solą i pieprzem oraz szczyptą cukru,zagotuj,włóż kawałki ryby i odstaw garnek z ognia.Zupę posyp zieleniną.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz