czwartek, 12 listopada 2015

WĄTRÓBKA DROBIOWA W SOSIE RAZOWYM

1 kg wątróbki drobiowej
3-4 cebule
2-3 kromki razowego chleba
sól,pieprz,majeranek
olej do smażenia
mąka,liść laurowy,ziele angielskie


Wątróbkę oczyszczamy z błon i dokładnie osuszamy.Obtaczamy w mące i smażymy partiami na gorącym tłuszczu.Odkładamy do osobnego garnka.Cebulę kroimy w piórka i przesmażamy na tej samej patelni na ktorej obsmażaliśmy wątróbkę,po czym dodajemy do wątróbki.Doprawiamy wszystko solą,pieprzem,vegetą,liściem laurowym i zielem angielskim,podlewamy wodą (tak aby zakryć wątróbki) i dusimy około 20 minut pod przykryciem.Po tym czasie kruszumy chleb razowy który pełni rolę zagęszczacza i jeszcze dusimy 10 minut.Na sam koniec nie żałujemy majeranku roztartego w palcach.Gotową potrawę można podawać z ryżem i sałatką z kiszonych ogórków.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz