piątek, 13 listopada 2015

LAZANIA Z MIĘSEM MIELONYM

12 płatów makaronu lasagne
0,5 kg mięsa mielonego
puszka pomidorów krojonych bez skórki (400g)
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
2 łyżki koncentratu
2 łyżeczki bazylii
2 łyżeczki oregano
1 łyżeczka cukru
200g startego sera żółtego
sól,pieprz

SOS BESZAMELOWY
3 łyżki masła
2 łyżki mąki pszennej
1 szklanka mleka
sól,pieprz


Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na patelni aż się zeszkli,dodać drobno posiekany czosnek,smażyć,następnie dodać mięso mielone i dalej smażyć aż całkowicie zmieni kolor.
Dodać pomidory,bazylię,oregano i dusić aż pomidory się rozgotują,wtedy dodać koncentrat i łyżeczkę cukru.Gdy sos stanie się gęsty oprószyć solą i pieprzem.





Przygotować sos beszamel:w rondelku rozpuścić masło,wmieszać mąkę i lekko podsmażyć aż mąka się przyrumieni,wciąż mieszając powoli dolewać mleko,doprawić solą i pieprzem,zagotować.Sos powinien być gęsty i bez grudek.Prostokątne naczynie żaroodporne wysmarować oliwą.W garnku zagotować osoloną wodę i zmiękczyć w niej płaty lasagne według wskazówek na opakowaniu około 3 minuty.Miękkie płaty ułożyć na dnie naczynia tak żeby lekko na siebie nachodziły.Na płaty wyłożyć 1/3 farszu,polać sosem beszamel.




Następnie znowu makaron i 1/3 farszu+sos i ponownie makaron,resztę sosu i potarty ser.Piec około 30 minut w temperaturze 180 stopni.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz