czwartek, 12 listopada 2015

PIERŚ Z KACZKI

2 piersi z kaczki
1 pomarańcza
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 twarde jabłka
100g masła
sól,pieprz,olej


1.Jabłka kroimy na ćwiartki,usuwamy gniazda nasienne,kroimy na ósemki,nie obieramy ze skórki.
2.Piersi z kaczki nacinamy od strony skóry w krateczkę do głębokości mięsa.Od strony mięsa doprawiamy solą,pieprzem,i startą skórką pomarańczy i odstawiamy na 10 mnut.Następnie układamy na zimnej patelni,skórą do dołu,podgrzewamy i czekamy aż tłuszcz od strony skóry ładnie się wytopi,dorzucamy rozgnieciony czosnek,przekładamy na chwilę na drugą stronę i lekko podsmażamy.Podsmażone piersi wkładamy do żaroodpornego naczynia i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na 6-8 minut.
3.Na patelni na której smażyliśmy kaczkę układamy pokrojone w ósemki jabłka,dokładamy pokrojoną w piórka cebulę,dodajemy trochę masła i smażymy.Wyjmujemy podsmażone jabłka zostawiamy cebulę i dolewamy sok z wyciśniętej pomarańczy,dokładamy kawałki masła i delikatnie podgrzewamy poruszając patelnią,kiedy sos zgęstnieje dorzucamy obsmażone jabłka.
4.Upieczone piersi z kaczki kroimy na plastry,układamy na talerzu polewając sosem i obkładając podsmażonymi jabłkami.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz