niedziela, 15 listopada 2015

ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA

1 kg mięsa mielonego
1 kg ziemniaków
2 cebule
3 ząbki czosnku
2 marchewki
1 nieduży por (biała część)
1 łyzka oleju do smażenia
sól,pieprz
1 szkl wywaru
1 łyżeczka majeranku
20 dag żółtego sera


Ziemniaki obrać i pokroić na 2-3 cm plasterki.Cebulę posiekać i lekko zrumienić na łyżce oleju,dodać do mięsa,doprawić solą i pieprzem,dorzucić przeciśnięty  przez praskę czosnek.Marchewki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach,por pokroić w pół plasterki.W naczyniu ułożyć połowę ziemniaków,na ziemniaki wyłożyć mięso,posypać marchewką i porem,wyłożyć resztę ziemniaków i zalać rosołem.Wszystko oprószyć przyprawą do ziemniaków oraz roztartym w palcach majerankiem.Piec w temp.200 stopni około 1,5 godziny.Mniej więcej 20 minut przed końcem pieczenia posypać żółtym startym serem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz