2-3 woreczki ryżu 400 g sera żółtego
125 ml czerwonego wytrawnego wina 1 marchewka
kawałek selera 1 cebula
4 ząbki czosnku 5 pomidorów
2 łyżki oleju 1 łyżka masła
1 łyżka bazylii 1 łyżeczka oregano
sól,pieprz,słodka papryka.
Na patelni usmażyć mięso,podlać winem,przyprawić solą,poddusić,następnie odparować.
Marchewkę i seler zetrzeć na tarce o grubych oczkach,usmażyć na maśle,następnie dodać pokrojoną cebulę,gdy się zeszkli dodać pokrojony czosnek.Po chwili dodać obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory.Przyprawić bazylią i oregano,wymieszać i zostawić na wolnym ogniu na kilkanaście minut. Następnie zmiksować i dodać do usmażonego wcześniej mięsa. Wymieszać,przyprawić pieprzem i słodką papryką.
Kapustę sparzyć,obrać liście,wystudzić.Ryż ugotować w osolonej wodzie,ser zetrzeć na tarce.
Dno naczynia żaroodpornego wyłożyć liścmi kapusty Na liście wykładamy część ryżu,posypujemy serem,na to wykładamy część mięsa.Górną warstwę układamy liście kapusty,ryż,mięso i obficie posypujemy serem.Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy 30 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz