niedziela, 7 lutego 2016

KARKÓWKA PO CHŁOPSKU

1 kg karkówki
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka majeranku
3 łyżki ostrej musztardy
5 ziemniaków
2 marchewki
2 cebule
1 papryka czerwona
20 dag wędzonego boczku
1 szklanka bulionu,sól.


Karkówkę natrzeć rozgniecionym czosnkiem,oprószyć majerankiem,posmarować musztardą,włożyc do pojemnika i odstawić do lodówki na całą noc.
Na następny dzień karkówkę pokroić w 1 cm plastry,obtoczyć w mące i obsmażyć z obu stron na oleju.Przełożyć do naczynia żaroodpornego.
Ziemniaki i marchewki obrać i pokroić w plasterki,cebulę posiekać w piórka,paprykę pokroić w kostkę.Warzywami przykryć mięso,na wierzch ułożyć pokrojony w paseczki boczek,posolić i zalać wszystko szklanką bulionu.Przykryć i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika.Piec około 1,5 godziny,po tym czasie odkryć naczynie i zapiec około 15 minut do zrumienienia




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz