środa, 24 lutego 2016

LECZO ZE SCHABU

0,5 kg schabu bez kości
1,5 łyżeczki przyprawy do mięs Knorr
3 cebule
1 marchewka
1 słoiczek koncentratu pomidorowego
3 ząbki czosnku
mała puszka kukurydzy
1 czerwona papryka
4 ziarenka ziela angielskiego,1 liść laurowy,szczypta ostrej papryki,łyżeczka słodkiej papryki
sól,pieprz


Mięso pokroić w długie paski,oprószyć przyprawą i odstawić na noc do lodówki.Cebulę pokroić w półplasterki,marchewkę obrać i pokroić obieraczką w cieńkie paski.Mięso podsmażyć na oleju i przełożyć do garnka,do patelni wlać 0,5 szklanki wody,wymyć smak,przelać do garnka z mięsem.Następnie na tej samej patelni przesmażyć cebulę,dodać do mięsa,potem marchewkę i również dodać do mięsa,ponownie wymyć smak patelni dodając odrobinę wody.
Dodać koncentrat pomidorowy i wszystkie przyprawy,dusić pod przykryciem przez około 20 minut.Następnie dodać pokrojoną w paski paprykę,dorzucić odsączoną kukurydzę i przeciśnięty przez praskę czosnek.Dusić kolejne 20 minut.Leczo podawać z ryżem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz