sobota, 19 grudnia 2015

KACZKA NADZIEWANA JABŁKAMI Z CHIPSAMI Z BURAKÓW I PIECZONĄ MARCHEWKĄ

1 kaczka (około 2,5 kg)
4 jabłka złota reneta
2 buraczki
2 duże marchewki
3 ząbki czosnku
majeranek,zioła prowalsanskie,tymianek,sól morska,pieprz,oliwa,cynamon,delikat do drobiu.


Kaczkę myjemy,osuszamy.Następnie nacieramy oliwą, pieprzem,solą,rozgniecionym czosnkiem i majerankiem na zewnątrz jak i wewnątrz.Wkładamy do lodówki na 2-3 godziny (ja zostawiłam na całą noc).

Jabłka myjemy kroimy  na ćwiartki i obieramy z szypułek,posypujemy cynamonem i majerankiem i wkładamy do środka kaczki i spinamy wykałaczkami.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni,kaczkę wkładamy w rękaw i do naczynia żaroodpornego i pieczemy 2 godziny w temperaturze 180-200 stopni.Po tym czasie rozcinamy rękaw i pieczemy jeszcze 30 minut aby skórka się zrumieniła.
Buraki obieramy ze skórki i kroimy w 2-3 cm plasterki,marchewkę również obieramy i kroimy w słupki.Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia,polewamy oliwą obsypujemy ziołami prowalsanskimi,tymiankiem oraz solą morską.Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na około 40 minut.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz